LIEVEN SEGERS


Lieven Segers verrast zichzelf graag. De kunstenaar zoekt doorgaans situaties of concepten op waarbij een deel van de uitkomst aan het toeval of aan de interventies van anderen wordt overgelaten. De resultaten zijn tekeningen (in beeld of woord), publicaties, edities, sculpturen, installaties, performances, acties, samenwerkingen of een combinatie van dit alles. 


Kunst is een kruispunt van interessante ontmoetingen, dialogen, triggers, invloeden van buitenaf en input uit het dagelijks leven. Een goede kunstenaar is volgens Segers iemand die een balans opmaakt: waar staan ​​we in het leven? Hoe gaat het met de (kunst)wereld? Hij gedijt op de continue stroom van de stad (Antwerpen), dynamische beweging en toevallige interacties; of ze nu gezellig of conflictueus zijn. De stedelijke samenleving is vol gebreken en mislukkingen, onvolkomenheden en incidenten; allemaal zeer menselijke eigenschappen. Met liefde voor deze kleine tragedies, met veel respect voor onze gedeelde dagelijkse banaliteiten, schept hij conceptuele kaders waarbinnen hij kan handelen of tonen.


Segers daagt in veel opzichten de conventies van de (commerciële) kunstwereld uit. Zijn werk is efemeer, toevallig, collaboratief. Hij is niet geïnteresseerd in esthetische schoonheid. In feite verkent zijn werk vaak doelbewust het 'lelijke' (de dronkenschap, de dwaasheid) – die vaak het gevolg kan zijn van een mooie tijd doorgebracht met geliefden. Hij maakt vaak toegankelijke en betaalbare edities en publicaties, waarbij hij zijn werk op een genereuze, allesbehalve egocentrische manier openstelt voor het publiek. Dat geldt ook voor zijn vele samenwerkingen met collega-kunstenaars: de zin om een ​​momentum te creëren, iets te laten gebeuren, een ervaring te delen, is wat zijn kunst drijft.


Citaten, zinnen, krabbels, concepten; het spontane en toevallige karakter van Segers' praktijk in het algemeen is direct verbonden met zijn persoonlijkheid en zijn eigen dagelijks leven. Het is een eerbetoon aan alle kleine, ogenschijnlijk onbeduidende incidenten en ontmoetingen die echter in de loop van een mensenleven veel betekenis en schoonheid kunnen dragen. Ze bieden vaak – en in tijden van een gezondheidscrisis wordt dit maar al te duidelijk – een bepaalde dynamiek, een energetische inspiratie om op te gedijen.Tamara Beheydt

ENG — NL